Η Ηγεσία

ΑΘΗΝΑ. ΔΑΚΤΥΛΙΔΙ

Σοφή ηγεσία, του λαού  είναι υγεία

Η ηγεσία δηλώνει μιαν αρχή που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Άμα τη παρουσία του Διός άρχοντος νου, όλοι οι θεοί και οι θεές σηκωνόταν ανιστάμενοι, πράγμα που σημειολογεί πως  το μυαλό έχει ένα αρχηγικό ρόλο στα Ομηρικά Έπη, όπως φαίνεται και από τον πρωταγωνιστή του, τον πολυμήχανο Οδυσσέα. Αυτό δεν σημαίνει πως αυτοί που έχουν γερό μυαλό μπορούν να έχουν και άρρωστο σώμα.
Ίσα ίσα «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Η σωστή ηγεσία είναι μια καλή υγεία σε μια όμορφη πολιτεία.
Η ηγεσία είναι μια εξουσία; Πως ασκείται και από ποιον; Ποια είναι η ομοιότητα και η διαφορά με  την ουσία;
Γιατί οι άνθρωποι αρέσκονται τόσο πολύ στην κυριαρχία από αρχαιοτάτων χρόνων;
Μπορεί μια κοινωνία να λειτουργήσει χωρίς εξουσία και από ποιους αυτή θα πρέπει να εκπροσωπείται;
Η εξουσία είναι μια ενεργειακή κλοπή και  έχει πολλούς τρόπους μια εξουσία να σε  απομυζεί και να σε κλέβει. Προωθεί τη διαφθορά, την πορνεία, τα ναρκωτικά, τη θρησκοληψία, κατασκευάζει τις ειδήσεις που θέλει για να βασιλεύει, φτιάχνει τα ορκ  και εξαγοράζει ελαστικές συνειδήσεις με λιγοστά ελέη.   Κάτι είναι πολύ σάπιο στο βασίλειο της, όταν έχουμε πολύ πλούσιους άρχοντες και  φιλάνθρωπες κυρίες με  πολλούς φτωχούς ανθρώπους  στην επαιτεία.
Η πρώτη μορφή εξουσίας ήταν η θρησκευτική εξουσία γιατί είχε τη γνώση ακόμη και με τη μορφή των σαμάνων και το πρώτο πολίτευμα η βασιλεία, τότε που αρχηγοί είχαν και τα φυσικά ενεργειακά αποθέματα να βασιλεύουν. Φυσικά δεν βασίλευαν μόνο καθισμένοι πίσω από ένα γραφείο ευτραφείς και πλαδαροί, αλλά πολεμούσαν κι όλας στην πρώτη γραμμή, γιατί οι ιστορικές συνθήκες το απαιτούσαν. Σήμερα διάφοροι τέως βασιλιάδες και νυν, περιφέρονται αρχόσχολοι σε φιλανθρωπικές δεξιώσεις και στα περιοδικά μόδας και ο θεσμός έχει εκφυλισθεί μαζί με την αύξηση της εντροπίας.Οι δε θρησκευτές, ενδεδυμένοι με κακόγουστα χρυσοποίκιλτα ενδύματα απέχουν πολύ από πρότυπα υγιή.
Η βασιλεία μέσα από την φεουδαρχία ηγεμονία και την άνοδο της αστικής τάξης στην εξουσία μαζί με άνοδο της μασονίας παρέδωσε το σύνταγμα στην λαϊκή κυριαρχία για την ισότητα την αδελφοσύνη και την ελευθερία μαζί με… την κομματοκρατία.
Τα πρώτα λευκά χαρτιά για τα δικαιώματα του ανθρώπου κυκλοφορήσαν στην Φαιακία μαζί με τις επαναστάσεις που άλλαξαν την ιστορία, την Αμερικάνικη τη Γαλλική και την Ελληνική.
Όμως ο Οδυσσέας δεν είχε φθάσει ακόμη στην Ιθάκη και ο Ποσειδών θα πέτρωνε το πλοίο των Φαιάκων με μανία.
Δικαιώματα που έγινα υπερδικαιώματα χωρίς ουσία. Τα δικαιώματα συνεπάγονται και υποχρεώσεις. Όλοι απέκτησαν δικαιώματα αλλά υποχρέωση καμία. Αυτό δεν είναι καλό για μια κοινωνία, δεν είναι δίκαιο και χρησιμοποιείται από την εκάστοτε εξουσία την κομματική για να αρπάζει όλο τον πλούτο και των λαών την εθνική περιουσία σε μια διεθνή συμμορία.
Η σωστή ηγεσία ξεκινά από την αυτοπειθαρχία που μαθαίνεται από την μικρή ηλικία, χωρίς βαναυσότητα αλλά με αυστηρή διδασκαλία. Τα δικαιώματα των παιδιών είναι απολύτως σεβαστά αλλά δεν μπορείς να επιτρέψεις στα κακομαθημένα παιδιά την μικρή τυραννία. Όμως τα πρότυπα των ενηλίκων θα πρέπει να είναι σωστά με γνώση και σοφία.
Ποια είναι τα δικαιώματα ενός σωστού ηγέτη και οι υποχρεώσεις του;
Η σωστή ηγεσία  είναι μοίρασμα  ζωής, χρημάτων και ενέργειας, ανεβάζει του λαού, την ευδαιμονία.
Ένας σωστός ηγέτης θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από την γνώση, την αυτογνωσία, την αυτοπειθαρχία και να ελέγχονται όλα τα περιουσιακά του στοιχεία. Ο λόγος του να είναι λακωνικός,  αυστηρός, ουσιαστικός να έχει κύρος και ουσία. Θα πρέπει να εισακούεται χωρίς χρονοτριβία. Το δικαίωμα ενός ηγέτη είναι να αποφασίζει για την συνολική πρωτίστως, του λαού του, ευημερία, χωρίς να πιέζεται από ξένα κέντρα αποφάσεων. Οι υποχρεώσεις του είναι το καθήκον του στην πατρίδα που παραλαμβάνει. Από τη στιγμή που τις αναλαμβάνει, παύει να έχει προσωπική ζωή, είναι δημόσιο πρόσωπο και πρέπει να αποτελεί πρότυπο και αρχέτυπο, σωστό και υγιή.
Επίσης καλό είναι να μην έχει εμμονή με την εξουσία σε συνεχή αρχομανία, ούτε με την σωτηρία. Θα πρέπει να θέλει ένας άνθρωπος να βοηθηθεί  για να αυτοβοηθηθεί και ένας λαός να σωθεί.
Σωτηρία με το ζόρι ισοδυναμεί με δικτατορία κεκαλυμμένη και ο σωστός ηγέτης παραιτείται και αξιοπρεπώς αποχωρεί, αν ο λαός του να σωθεί δεν θέλει και δεν είναι αυτός που του ταιριάζει  με τα ίδια οφέλη.
Γιατί ο Οδυσσέας μεταμφιέζεται σε ζητιάνο; Για να δει τι υπάρχει στο αγαπημένο του νησί και τι έχει απομείνει από την ειδυλλιακή ηρωική εποχή.
Δεν βρήκε πολλούς, λίγοι είχαν μείνει να κρατούν την φλόγα της συνείδησης αναμμένη.
Για αυτούς τους λίγους μένει. Διαφορετικά θα είχε φύγει χωρίς να κανένα δισταγμό από  μια γη καμένη.
Υπάρχει κανείς που στο νησί της Ιθάκης να τον περιμένει;
Μόνο οι σωστοί ηγέτες του Εαυτού και μια όρθια  πηνελόπεια ψυχή τον αναμένει.
ΕΜΕΙΣ!
Χωρίς το δακτυλίδι της εξουσίας που το μυαλό καίει, απλοί ευθυτενείς και αυτοπειθαρχημένοι.
(71) 1 Οκτωβρίου 2018
Αστραία ©©

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Φιλοσοφία, ασκήσεις

«Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά μια φωτιά που πρέπει ν’ ανάψει».Πλούταρχος

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s