Η Συντροφικότητα

 

ΟΜΗΡΟΣΑΛΑ ΠΝ 2015

στα ανηφόρια της ζωής τα στενωπά

Ερχόμαστε από μια κοσμική θάλασσα της Αντίληψης για το ταξίδι της Συνείδησης  με όχημα το φυσικό μας σώμα, γυμνοί, με μία κραυγή μετά  την πρώτη αναπνοή. Συντροφιά μας η μητέρα, ίσως ένας γιατρός και μία μαμή και ίσως ένας πατέρας στο διάδρομο να αδημονεί να δει το παιδί.
Φεύγουμε με την τελευταία αναπνοή για το μεγάλο ταξίδι στου Αετού τα λημέρια τα μακρινά.
Το μεταξύ αυτό διάστημα των αναπνοών, το λέμε ζωή, πότε μόνοι, πότε με συντροφιά.
Η ζωή ενός ανθρώπου ως κοινωνικού όντος περιλαμβάνει διάφορα είδη σχέσεων σε ανταλλαγή ενέργειας στην εξέλιξη της συνείδησης. Τις συγγενικές, τις φιλικές , τις ερωτικές, τις κοινωνικές,τις εργασιακές.
Οι συγγενικές σχέσεις μπορείς να είναι καλές ή κακές, αλλά δεν αποτελούν πάντα επιλογή μας. Οι εργασιακές σχέσεις μπορεί να είναι ουδέτερες ή τυπικές και είναι συνήθως αναγκαστικές.
Οι ερωτικές σχέσεις είναι σχεδόν εμπόλεμες και κτητικές και οι κοινωνικές σχέσεις χαλαρωτικές ή απλές έως φιλικές. Οι σχέσεις μπορεί να είναι επιφανειακές και ρηχές ή ουσιαστικές και βαθιές. Αυτές είναι οι συντροφικές με όλη τη σημασία της έννοιας, γιατί σύντροφος σημαίνει ίδια τροφή, ίδια ποιότητα, ίδια δομή, παρόμοια αντίληψη. Μπορεί τα αντίθετα να έλκονται και μπορεί να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά και συμπληρωματικά, αλλά και όμοιος ομοίω πελάζει για μια σχέση καλή.
Τι σχέσεις είχε ο Οδυσσέας; Τι συντρόφους, ποιους φίλους; Είναι γνωστές όλες. Σίγουρα η μαγνητική προσωπικότητα του Οδυσσέα προκαλεί πάντα έντονα αισθήματα και συναισθήματα. Ή τον αγαπάς ή τον μισείς, όπως συμβαίνει με όλες τις έντονες προσωπικότητες.
Γιατί τον αγαπούσαν οι γυναίκες; Γιατί τις καταλάβαινε, ήταν δυναμικά ευγενής, χωρίς να γίνεται βάρβαρος, ούτε υποτελής.
Γιατί τον αγαπούσαν οι άνδρες του; Γιατί ήταν σωστός αρχηγός. Πολεμούσε πάντα δίπλα τους, νοιαζόταν για αυτούς  φιλέταιρος και είχαν εμπιστοσύνη στο μυαλό του και την   σκέψη του.
Ποιοι ήταν οι σύντροφοι του Οδυσσέα; Ήταν οι συμπολεμιστές του στην Τροία και εκείνοι που γύρισαν μαζί του, αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ. Ο Όμηρος λέει  πως οι τελευταίοι χάθηκαν στο νησί του Ήλιου γιατί ήταν νήπιοι, στη συνείδηση σαν μωρά, δεν εξελίχθηκαν μαζί του.
Ποιοι τον μισούσαν και τη θέση του εποφθαλμιούσαν; Οι γνωστοί υπερφίαλοι αγήνορες στη δική τους πολυπληθή «συντροφιά».
Για να είσαι με κάποιον συντροφικά είναι απαραίτητο να έχεις όχι μόνο τις ίδιες ανάγκες, αλλά και τις ίδιες αξίες και ιδανικά. Οι ίδιες ανάγκες σχηματίζουν συντεχνίες, αλλά χωρίς αξίες, καταλήγουν σε μαφίες, συμμορίες, αγέλες λύκων και άγρια σκυλιά.
Με ποιον μπορεί να είσαι συντροφιά;
Το ερώτημα αποκτά μεγίστη σημασία στο κρίσιμο σημείο της ιστορίας που απαιτείται ενότητα σε συλλογικά προβλήματα και εθνικά.
Με ποιον θα είσαι και γιατί; Με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις οριστικά;
Έρχεται η στιγμή που θα πρέπει να αποφασίσεις. Με ποια κριτήρια;
Με ένα κοντόφθαλμο ιδιοτελές συμφέρον για να βολευτείς προσωρινά; Δεν βλέπεις αυτό που έρχεται;
Ό,τι και να αποφασίσετε εξετάστε προσεκτικά τις ανάγκες σας, τις αξίες και τα ιδανικά για να είσθε με κάποιους αληθινά. Μην εξαγοράζεσθε για λίγα ευρώ θλιβερά, μη πουλάτε τους φίλους σας και μη τους αγοράζετε για ψεύτικα like διαδικτυακά. Ό,τι δακτυλίδια του Σόουρον φοράτε, καταστρέψατε τα αποφασιστικά.
Τα Ομηρικά Έπη είναι ένας ύμνος στην αληθινή φιλία, τη συντροφικότητα και την  ουσιαστική ανθρωπιά.
Ας γίνουμε η συντροφιά που θα πολεμήσει για τον δίκαιο λόγο, τη σωστή ώρα  μαζί με την Αθηνά και η κρίσιμα μάζα που θα αλλάξει την ροή της Αντίληψης   γράφοντας  νέα ΕΠΗ ΜΥΘΙΚΑ!

( 70 ) 30 Σεπτεμβρίου 2017
Αστραία ©©

Σχολιάστε

Filed under Φιλοσοφία, ασκήσεις

«Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά μια φωτιά που πρέπει ν’ ανάψει».Πλούταρχος

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s