Η Μοναχικότητα

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΔΡΟΜΟΣ

Ποτέ δεν είσαι μόνος όταν βαδίζεις σε ένα μονοπάτι με καρδιά

Ο Οδυσσέας ξεκινά  τη νιότη του σε ένα νησί μαζί με ανθρώπους που αγαπά, την μητέρα του, τον πατέρα του,  τη γυναίκα του, και ένα παιδί που γεννιέται μαχόμενο από μακριά. Δεν είναι μόνος του, έχει τη θαλπωρή ενός σπιτιού και μιας οικογένειας τη ζεστασιά.
Με την αδήριτη αναγκαιότητα του πολεμιστή φεύγει για την αξιοπρέπεια και την τιμή και πολεμά σε μάχη σώμα με σώμα με ένα σπαθί. Δεν είναι μόνος του, έχει τους συμπολεμιστές του μαχόμενος έξω από τα τείχη της Τροίας, τα υλιστικά.
Πτολίερθος καστροπορθητής επιστρέφει με 12 πλοία πορφυρά. Δεν είναι μόνος του, έχει τους συντρόφους παρέα και συντροφιά. Σε κάθε σταθμό χάνει συντρόφους και συντροφιά. Μετά τους Λαιστρυγόνες μένει με ένα πλοίο μοναχά και μετά το νησί του Ήλιου η Σκύλλα και η Χάρυβδη θα τους ρουφήξει όλους σε χάσματα βαθιά, νήπιοι όντες και μωρά.
Μόνος φθάνει στην Καλυψώ και μισοπνιγμένος στη Ναυσικά.
Ο εχθρός είναι ο πιο δύσκολος και είναι η μοναξιά. Μόνος ταξιδεύει σε μια έρημη θάλασσα κοιτώντας τα αστέρια του ουρανού, μόνος στην άβυσσο του μυαλού. Γύρω του ερημιά, άνθρωποι πουθενά, τέρατα, κύκλωπες, αδιέξοδα σε θολά νερά.Οι αγαπημένοι του άνθρωποι μακριά.
Φθάνει στην Ιθάκη, τυλιγμένη στην ομίχλη τη βρίσκει και δεν την αναγνωρίζει, συναντά όμως την Αθηνά. Μετά ανηφορίζει για του Εύμαιου το καλύβι και με μια χλαίνη το κορμί του τυλίγει. Με τον Τηλέμαχο συνομιλεί και αποκαλύπτεται στη στιγμή.
Πολύβουο το πλήθος της Ιθάκης την ημέρα του ξεκινά και τις νύκτες κοιμάται νωχελικά.
Είναι μόνος του ο Οδυσσέας; Όχι πια, είναι με αυτούς που θα ήθελε να είναι συντροφιά.
Η μοναξιά είναι δύσκολος αντίπαλος και φοβερός. Ελάχιστοι αντέχουν την αναμέτρηση μαζί της. Απαιτεί μεγάλη αυτοπειθαρχία και αυτογνωσία. Προϋποθέτει καλή σχέση με τον εαυτό. Οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν την ιδέα της μοναξιάς.
Κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες να την γεμίσουν με διάφορες ορνιθοασχολίες, τρέχουν από δω και από εκεί, σκοτώνουν τον χρόνο τους, βγάζουν σέλφι, υιοθετούν καημένα ζωάκια και σε διαμερίσματα κουτιά τα κρατούν φυλακισμένα με απανθρωπιά.
Η μοναξιά είναι σπουδαίος σύμμαχος όταν συνομιλείς με την Αθηνά. Γίνεσαι σοφός και μαθαίνεις πολλά.
Μη φοβάστε τη μοναξιά, έχει να μας διδάξει πολλά. Μη κάνετε τη ζωή σας ξένη και φορτική μέσα στου κόσμου τη ροή, μη την ευτελίζετε, αν δεν μπορείτε να συνεργαστείτε αρμονικά. Οργανώστε τον χρόνο σας σωστά, εργονομικά. Ακούστε τη φωνή του πνεύματος που μέσα από τη σιωπή του, σας μιλά. Πολλές φορές είναι πιο επώδυνο να είσαι με ανούσιους άδειους κελύφη ανθρώπους από το να είσαι μόνος πραγματικά.
Τα Ομηρικά Έπη δείχνουν τη μοναχική πορεία μιας ζωής μέσα από τον ήχο της σωστής συντροφικής επιλογής.
Ας γίνει η μοναξιά Σοφία και Αθηνά να μας κρατάει παρέα τα ήσυχα βράδια τα μοναχικά περπατώντας σε μια έρημο αρχέγονη που έρχεται από παλιά, την αιωνιότητα!
Δεν υπάρχει τίποτα πιο μοναχικό από την Αιωνιότητα και είμαστε Όντα που την έχουμε πάντα συντροφιά.
(69 ) 29 Σεπτεμβρίου 2017
Αστραία ©©

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Φιλοσοφία, ασκήσεις

«Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά μια φωτιά που πρέπει ν’ ανάψει».Πλούταρχος

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s