Η Διανόηση

ΘΗΣΕΑΣ. ΑΤΤΙΚΗ

‘Εννοες  νοήσεις

Η διανόηση είναι η ικανότητα εκείνη του ανθρωπίνου εγκεφάλου να αναλύει και να συνθέτει σκέψεις και συλλογισμούς μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές του νου και να καταλήγει σε συμπεράσματα λογικά, ενίοτε. Δεν υπάρχει τίποτα πιο βασανιστικό  από την τρέλα και ένα καλπάζοντα ανεξέλεγκτο θυμικό που διεγείρεται από τις ίδιες του αναταράξεις αέρινου στοιχείου. Ο αέρας και το νερό συνεργάζονται θαυμάσια όταν υπάρχει ηρεμία και νηφαλιότητα του νου και δεν σηκώνονται άγρια κύματα από άλογες σκέψεις του μυαλού. Για αυτό ο Αίολος έδωσε  δεμένο το ασκί και άφησε ζέφυρο αεράκι το πλοίο για την Ιθάκη να οδηγεί. Οι  σύντροφοι όμως του Οδυσσέα σήκωσαν κύματα μανιασμένα και χάσανε τον προορισμό.
Η διανόηση ασχολείται με την γνώση και την κατάκτηση της. Συνήθως απασχολεί το ανδρικό μυαλό και όχι το γυναικείο που αρκείται σε παρελάσεις με μαγιώ με τη διανοητική ικανότητα ενός ραδικιού. Για κάποιες θρησκείες θεωρείται αμαρτία και αιτία διωγμού από τον παράδεισο μακαρίζοντας την πτωχεία του πνεύματος, παρ όλο που μια γυναίκα «αντρίς» ήταν η πρώτη αιτία.
Η ιστορία της γνώσης έχει να επιδείξει μεγάλους διανοητές της σκέψης και του στοχασμού στον χώρο της φιλοσοφίας και της επιστήμης κυρίως, που είναι και η κατ΄ εξοχήν λειτουργία της. Με βαθύ ερευνητικό και πρωτοποριακό πνεύμα μεγάλοι στοχαστές του πνεύματος περπατήσανε στους διαδρόμους του Λαβύρινθου, ανοίξανε τα δωμάτια συνδέσανε τα γνωστικά θέματα και οργώσανε τον εγκέφαλο με άροτρο οξύ και αιχμηρό.
Έτσι φθάσαμε στην ίδρυση των ανωτέρων και ανωτάτων εκπαιδευτικών ναών του πνεύματος των πανεπιστημίων και ακαδημαϊκών εδρών.
Ο Θησέας βγαίνει από τον Λαβύρινθο ήρωας και σπουδαίος αλλά τα πανιά της γνώσης παραμένουν ιησουιτικά μαύρα, όχι λευκά. Η Αριάδνη καθαρότητα και διαύγεια της γνώσης εγκαταλείπεται στην Νάξο. Τα κόμματα και τα δόγματα ποδηγετούν την γνώση και τους ανθρώπους της και αυτοκτονούν τα καλύτερα παιδιά της μαζί με τον Ιππόλυτο.
Αυτοκτονεί ο Συκουτρής, ο Λιαντίνης, ο Περικλής Γιαννόπουλος και δεν υπάρχει θέση για ένα Καραθεωδορή.
Γιατί;
Οι καλύτεροι στοχαστές διανοητές τσακίζονται από το σύστημα και οδηγούνται στο περιθώριο στην απομόνωση και την τρέλα και είναι άνδρες που έζησαν «μόνοι και ισχυροί».
Ο ρόλος των πανεπιστημίων σήμερα παρ όλη την πληθώρα, έχει υποβαθμιστεί και η παιδεία βαριά νοσεί. Οι διανοούμενοι από άνθρωποι εραστές της γνώσης έχουν καταντήσει μαστροποί και είναι αυτοί οι ακαδημαϊκοί που δίνουν πτυχία σε αυτούς τους αμόρφωτους υπουργούς και πρωθυπουργούς που μας κυβερνούν μειοψηφικά, σε αυτούς τους πολιτικούς μηχανικούς που κτίζουν αυτά τα απάνθρωπα κτίρια, χωρίς αισθητική, σε αυτούς τους δικαστές που δικάζουν άδικα, σε αυτούς τους γιατρούς που μας αρρωσταίνουν σε ένα άθλιο σύστημα υγείας της πολυεθνικής φαρμακευτικής.
Κάποια στιγμή ο Λυκομήδης σε βράχο κραναό ίσως θα τους ρωτήσει για το θέμα αυτό απορητικά.
Που είναι οι σημερινοί γίγαντες της πνεύματος; Που είναι η πρωτογενής σκέψη; Που είναι η επανάσταση της διανόησης; Που είναι οι λύσεις που όφειλαν να έχουν στα προβλήματα της χώρας όλο αυτό τον καιρό; Που το θάρρος, το πνεύμα, η πυγμή;  Επιχορηγούμενοι, συμβιβασμένοι διανοούμενοι από μια πολιτική ορθότητα οσφυκαμπτική γλύφουν τον κομματικό μνηστήρα Ευρύμαχο για μια θεσούλα μικρή, ένα ανούσιο μεταπτυχιακό και σταυροκοπιούνται γονατιστοί για να τάχουν καλά με τον θεοκρατικό Αντίνοο που τους προωθεί.
Πάρτε τη γνώση στα χέρια σας, κρατήστε της δυνατά, ερωτικά σαν τον Ρωμαίο που την Ιουλιέτα κρατούσε αγκαλιά, ψιθυρίστε της λόγια τρυφερά. Και τότε θαρθεί κοντά σας, γιατί η γνώση αγαπά τους άνδρες  που έχουν μυαλό και  καρδιά και είναι γυναίκα που σκέπτεται σαν την ετοιμοπόλεμα ειρηνική Αθηνά.
Τα Ομηρικά Έπη είναι η επιτομή της διανόησης και της σκέψης και είναι η εξερεύνηση της γνώσης από ένα άνθρωπο της γνώσης.
Σε ποιο πανεπιστήμιο πήγε ο Οδυσσέας και που σπούδασε ο Όμηρος;
Η ίδια η ζωή είναι ο καλύτερος δάσκαλος και καθηγητής αρκεί να περπατάς σε μονοπάτια ανηφορικά χωρίς να παραιτείσαι και να σταματάς.
Ας γίνουμε το φως της γνώσης και της διανόησης που  θα διαλύσει τα σκοτάδια μιας αντινόησης θλιβερής και με λευκά πανιά να γυρίσει το πλοίο της ανταρσίας του πνεύματος και της μεγάλης οργής!
( 28 ) 28 Σεπτεμβρίου 2017
Αστραία ©©

Σχολιάστε

Filed under Φιλοσοφία, ασκήσεις

«Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά μια φωτιά που πρέπει ν’ ανάψει».Πλούταρχος

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s