Ο Μονόλογος

ΕΡΜΗΣ ΣΑΝΔΑΛΙΑ ΨΨ 15

Ο Ερμής δένει τα σανδάλια του  σε  σωστούς μονολόγους διαλόγους

Μονολογούμε συνεχώς και ακατάπαυστα. Αυτή  είναι η εγγραφή λειτουργία  στον εγκέφαλο του  ανθρώπινου  όντος.  Από την στιγμή που  εμφανίζεται ο Ερμής στην Ατλαντίδα, αναπτύσσεται ο λόγος  αποχωρώντας από την αθωότητα του  χαμένου παραδείσου της Λεμουρίας.
Η μετάφραση από τη μία πλευρά του εγκεφάλου στην άλλη είναι μια συνεχής ερμηνεία του κόσμου και των ενεργειακών πεδίων του σύμπαντος με την βοήθεια των μεταφραστικών προγραμμάτων.
Έτσι διατηρεί ο κόσμος τη συνέχεια του σε ομιλία συνεχή, εσωτερική και εξωτερική και καθησυχάζει το μυαλό με  την  λογική και τις εξηγήσεις της.
Αν σταματήσουμε να μιλάμε ο κόσμος καταρρέει και αν κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για αυτό δεν το αντέχει, τρελαίνεται, τρεμοπαίζοντας το σημείο της αντίληψης.
Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να σκεπτόμαστε και να  μιλάμε και πρέπει να το κάνουμε σωστά και εργονομικά, με δεμένο τον Ασκό του Αιόλου και ελεγχόμενα τα Άλογα του Διομήδη.
Όταν σκεφτόμαστε να σκεφτόμαστε συγκροτημένα και ορθολογικά, τακτοποιημένη η σκέψη, συνδεδεμένα τα θέματα, όχι χαοτικά. Όταν συνομιλούμε με τον εαυτό μας σε εσωτερικό μονόλογο-διάλογο να ξεκινούμε από τα πιο απλά και να προχωρούμε στα πιο σύνθετα, από το όλον στα μερικά και από το μερικό στο όλον σε  αναγωγικές  και επαγωγικές σκέψεις ανάλυσης και σύνθεσης προχωρώντας προσεκτικά. Η πρωτεύουσα σκέψη πρέπει να ξεκουράζεται με δευτερεύουσες σκέψεις συλλεκτικά και μετά να επανερχόμαστε για να μη κολλάει το σημείο της αντίληψης και γίνεται εμμονή, αντινοϊκά.
Ο σωστός εσωτερικός μονόλογος καλό είναι να συνοδεύεται από μια ήρεμη αναπνοή. Και η γνώση και η κατανόηση απαιτούν νηφαλιότητα ενέργεια, ηρεμία και λογική. Η μεγάλη διανοητική δραστηριότητα  πρέπει να συνοδεύεται από  άσκηση και εργασία χειρωνακτική  για να μην καταβροχθίζεται ο άνθρωπος από δραστηριότητα υπερεγκεφαλική. Η λογική παρούσα, ποτέ να μη καταργηθεί. Η   λογική  δεν είναι μια παγιωμένη κατάσταση, μονολιθική εμμονή, αλλά τα όρια δεν πρέπει να υπερβαίνονται πέρα από ένα σημείο για να μπορεί το μυαλό να προστατευθεί.
Ένας σωστός εσωτερικός μονόλογος μπορεί να εξωτερικευθεί σε εξωτερικό διάλογο. Σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται δύο τουλάχιστον άτομα να συζητήσουν διαλεκτικά διαλλακτικά και ουσιαστικά. Συνήθως αυτό συμβαίνει μόνο στις καλές ταινίες και στα ωραία έργα. Στην πραγματικότητα σπανίως  συναντάς ένα σωστό διάλογο, μία ωραία συζήτηση ουσιαστική, γιατί ο καθένας ακούει τον εαυτό του και απαντά στον γρύλο.
Η κατάσταση στον χώρο του διαδικτύου είναι σχεδόν τραγική. Από το επίπεδο των διαλόγων και των σχολίων καταλαβαίνεις το χάος και την διάλυση που στο ανθρώπινο μυαλό επικρατεί. Δεν είναι που λείπει η συγκροτημένη σκέψη λείπει και και η αισθητική. Δυστυχώς αυτό το γεγονός αφορά και την πολιτική ζωή του τόπου. Ο διάλογος στην βουλή μεταξύ των κομματικών αρχηγών και παραγόντων είναι τόσο απελπιστικά πτωχός, πέρα από ανούσιος και ρηχός, καθώς επίσης και στα κοινωνικά δίκτυα, ο σχολιασμός.
Τα Ομηρικά Έπη είναι υπόδειγμα εσωτερικού μονολόγου και εξωτερικού διαλόγου ξεδιπλώνοντας όλες τις σκέψεις του ποιητή. Καλοί, κακοί, ήρωες, αρχηγοί και θεοί μιλούν αντιμιλούν με λογική δομή. Αυτό είναι θαυμαστό πολύ και απουσιάζει από την σημερινή του λόγου σκηνή όπου το παράλογο και η ανεξέλεγκτη τρέλα επικρατεί, ο δε Μπέκετ στους διαλόγους Βλαντιμίρ Εστραγκόν αριστοτεχνικά σκιαγραφεί.
Γιατί περιμένοντας τον Γκοντό συρρικνώνεται το μυαλό;
Γιατί ο Ερμής είναι δύσκολος να συλληφθεί, κλέφτης από μωρό, μόλις γεννηθεί.
Πριν δοκιμάσετε να ανοίξετε διάλογο με κάποιον βεβαιωθείτε πως είναι σε καλή ψυχική σωματική και διανοητική κατάσταση, ελέγχει τον εσωτερικό του μονόλογο, και μπορεί στις απαιτήσεις ενός σωστού διαλόγου να ανταποκριθεί, όπως συμβουλεύει πολύ σωστά ο Σοπενχάουερ. Διαφορετικά οπλιστείτε με υπομονή και ήρεμη αναπνοή και μελετήστε καλά και επισταμένως όλους τους διαλόγους και μονολόγους των Ομηρικών Επών.
Είναι μια όαση λόγου, λογικής, έμπνευσης και θεραπευτικό νερό κρυστάλλινης πηγής για πάσχοντες ασθενείς στα μποφώρ του Ιπποτάδη.
Ας  δέσουμε τα σανδάλια του παραλόγου, τον Ασκό του Αιόλου, τα άλογα των σκεπτομορφών  για να πετάξει ο Ερμής, γλάρος σε   ευδείελο νησί!
Με γερό σχοινί.

( 66) 26 Σεπτεμβρίου 2018

Αστραία ©©

Σχολιάστε

Filed under Φιλοσοφία, ασκήσεις

«Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά μια φωτιά που πρέπει ν’ ανάψει».Πλούταρχος

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s