Η Αλήθεια

ΑΛΗΘΕΙΑ. ΟΜΗΡΟΣ

Αληθεια, το ταξίδι της Μνημοσύνης στην κοσμική θάλασσα της  Αντίληψης

Ποια είναι η αλήθεια των ομηρικών ηρώων; Ποια είναι η αλήθεια του Οδυσσέα, του Τηλέμαχου, του Αγαμέμνονα, του Έκτορα και του Αχιλλέα; Και ποιο είναι το ψέμα;
Υπάρχει αντικειμενική αλήθεια ; Και πως αυτή επιβεβαιώνεται;
Ποια είναι η διαφορά της θεατρικής αλήθειας από την πραγματικότητα και ποιον απασχολεί;
Οπωσδήποτε το μοναδικό έμβιον ον που θα τον απασχολήσει αυτό το καίριο ερώτημα είναι ο άνθρωπος για ευνόητους λόγους και δη, ο νοήμων άνθρωπος, ο σώφρων. Για τον απλούστατο λόγο ότι αγαπά την αλήθεια, ενδιαφέρεται και την ερευνά, την αναζητά.
Έτσι, ένα μεγάλο ταξίδι γνώσης ξεκινά. Η εξερεύνηση της γνώσης είναι η αναζήτηση της αλήθειας και είναι μια μεγάλη διαδρομή. Περιλαμβάνει, μέτρο, αυτογνωσία, δικαιοσύνη, μοναξιά και περισυλλογή. Απαιτεί μια ουσιαστική ενηλικίωση γιατί η γυμνή αλήθεια είναι αδυσώπητη, σκληρή.
Αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν το ψέμα από την αλήθεια. Δεν την αντέχουν και παραμένουν νήπιοι και μωρά, όπως ορίζονται ρητά στα Έπη τα Ομηρικά.
Τα μεγαλύτερα ψέματα τα λέμε στον εαυτό μας και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά, οι Σειρήνες που τραγουδούν γλυκά και μας λένε ότι θέλουμε να ακούσουμε. Το ίδιο και πολιτικοί αρχηγοί κομμάτων, όπως και οι θρησκευτικοί ηγεμόνες.
Τι θέλει να ακούσει ένας άνθρωπος;
Ότι είναι καλός, σπουδαίος, ότι ο θεός τον αγαπά, αν και είναι ένοχος για πολλά, λιμάνι, παρηγοριά, όλα θα πάνε καλά και θα περνάει καλά.
Όμως με τέτοιου είδους αγωγή, δεν υπάρχει θεραπεία σωστή. Είναι σαν πηγαίνει κάποιος σε ένα γιατρό με χαλασμένο σάπιο δόντι και πρόβλημα σοβαρό και ο γιατρός, αντί να βγάλει το χαλασμένο δόντι ακόμη και με επώδυνο τρόπο και να σώσει τον ασθενή, του λέει πόσο ωραία δόντια έχει και να συνεχίσει με την γάγγραινα να ζει και αυτά.
Αυτό κάνουν και διάφοροι πολιτικοί. Η διάγνωση έχει γίνει, αναλύσεις πολλές επί των αναλύσεων, σωστές οι πιο πολλές, τα λάθη έχουν αναγνωρισθεί.  Συνεχής δανεισμός  υπέρτοκα, καταναλωτισμός στη χώρα των Λωτοφάγων, επίδειξη και νεοπλουτισμός, φαύλη κομματοκρατία, αντίνοη θεοκρατία, αναξιοκρατία, η άνοδος της ασημαντότητος, οι χειρότεροι άνθρωποι στις υψηλότερες θέσεις και άλλα πολλά όπως μας διδάσκουν τα Έπη τα Ομηρικά με τα ΟΝΟΜΑΤΑ τους, τα διαχρονικά.
Κι όμως συνεχίζουν το ίδιο, με τον ίδιο τρόπο σκέψης και αντίληψης που είχαν όταν δημιουργούσαν το πρόβλημα και περιμένουν διαφορετικό αποτέλεσμα,  πράγμα αδύνατον ορθολογικά.
Σε μία θεατρική σκηνή επιτρέπονται πολλά, σε βάση σουρεαλιστική για την διδαχή. Αυτό δεν  είναι ψέμα, είναι μύθος, αλληγορία, παραβολή.
Στην πραγματικότητα όμως δεν πρέπει, κανείς από την αλήθεια του να τρέχει να κρυφθεί και ένα καθρέπτης ολόσωμος εμπρός μας, να στηθεί.
Ο Όμηρος έχει τοποθετήσει εμπρός μας, το κάτοπτρον των Ομηρικών Επών για να βλέπουμε  τις αλήθειες και τα ψέματα που έχουν ειπωθεί και να κάνουμε τη σωστή επιλογή.
Την αλήθεια ο Οδυσσέας, λέει  άμεσα στον Τηλέμαχο χωρίς περιστροφή, επειδή έχει ΕΝΗΛΙΚΙΩΘΕΙ.
Τι χρώμα έχει η αλήθεια η γυμνή;
Λευκό σε λάμψη αστραφτερή.
Ας γίνουμε η ΜΝΗΜΗ της αλήθειας που δεν θα ξεχαστεί!

Αλήθεια  είναι να μη ξεχάσεις ποτέ τον στόχο τον προορισμό και την διαδρομή.

(60) 20 Σεπτεμβρίου 2017

Αστραία ©©

1 σχόλιο

Filed under Φιλοσοφία, ασκήσεις

One response to “Η Αλήθεια

 1. Πάμε μια βόλτα ….σε υπερσυντέλικο πανσέληνο φεγγάρι
  με μια πιρόγα συντελεσμένης μελλοντικής απροσδιοριστίας της Μνήμης
  ….στο παιγνίδι της έμφυτης Νοημοσύνης …σε Ενεστώτα χρόνο;
  Τι ενθυμείσαι από το πρώτο ροδοχρωματισμένο πρωινό της Ανθρωπότητας στο λυκαυγές …του αυτόλυκου Ανθρώπου;
  Όταν αντίκριζε για πρώτη φορά τον Ήλιο στο ξημέρωμα του …ως μέγα συμβάν της συμβεβηκότας ουσίας της παρακείμενης ύπαρξης του;

  Μου αρέσει!

«Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά μια φωτιά που πρέπει ν’ ανάψει».Πλούταρχος

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s