Η Σκιά

ΣΚΙΑ

Σκιά και Φως

Τα διαφανή σώματα δεν έχουν σκιά

Η σκιά είναι το σκοτεινό και ανεξερεύνητο κομμάτι της ψυχής που σαν γκόλουμ μας ακολουθεί. Τρέφεται κυρίως από σεξουαλικές νοσηρότητες,  εξουσιαστικές εμμονές και επιδείξεις, αυταρέσκεια και ναρκισσισμό Αποτελείται από τα βαθύτερα στρώματα του ασυνειδήτου και υποσυνείδητου, συλλογικού και προσωπικού και σχηματίζεται μετά τα πρώτα χρόνια της ομιλίας και της σκέψης, εξ αιτίας της κοινωνικής διαμόρφωσης, των καταπιεσμένων ενστίκτων και της υπερανεπτυγμένης περσόνας με κληρονομικά και επίκτητα χαρακτηριστικά. Όσο πιο πολύ ταυτίζεται το άτομο με την περσόνα του, τόσο μεγαλύτερη σκιά αναπτύσσει. Πχ Όσο πιο φιλάνθρωπος φαίνεται προς τα έξω , στο κοινωνικό του προσωπείο, τόσο πιο απάνθρωπος είναι στις κοντινές του σχέσεις. Πάρα πολλοί φιλάνθρωποι, υπήρξαν εγκληματικά απάνθρωποι, ειδικά με παιδιά που κακοποίησαν σε σκοτεινά κελιά. Όσο πιο δημόσιο είναι το πρόσωπο τόσο πιο δύσκολη είναι η εντόπιση του και η αποκάλυψη του.
Να είστε πολύ προσεκτικοί σε άτομα που παρουσιάζονται με το προσωπείο  του ανθρωπιστή, ειδικά αν έχει θέση, εξουσία και λεφτά, μπορεί να έχει και μια πολύ σκοτεινή πλευρά. Να δίδετε σημασία στη διαφάνεια, Το ότι μπορεί να είναι διάσημο ή δημοφιλές, δεν σημαίνει πως είναι και ένα σώμα διαφανές.
Την μεγαλύτερη σκιά, τη δημιουργούν τα αδιαφανή σώματα και την μεγαλύτερη αδιαφάνεια στα Ομηρικά Έπη, την είχαν οι αγήνορες Μνηστήρες. Αυτό που τους έκαψε, ήταν ο Ήλιος Απόλλων με το Τόξο του Οδυσσέα.
Γιατί;
Γιατί τους έβγαλε από το σκοτάδι στο φως. Τους κάλεσε έναν ένα με τα ονόματά τους, περιέγραψε τον παλιοχαρακτήρα τους, τις ορνιθοασχολίες τους και τους σημάδευσε με μια σαϊτιά, στο λαιμό, στο συκώτι και στην ασυνείδητη καρδιά.
Ο Οδυσσέας είχε μελετήσεις τις σκιές  προσεκτικά  όταν κατέβηκε στον Άδη καθώς και τη δική του. Τις γνώριζε καλά. Στην τελευταία δοκιμασία στο νησί των Φαιάκων, προτίμησε την Ιθάκη, τον Τηλέμαχο και την Πηνελόπη από την Ναυσικά. Η Αρήτη Αρετή, του έκανε τα δώρο της. Ένα πλοίο για την επιστροφή.
Να είμαστε εκεί. Σε αυτό το πλοίο για μια κρουαζιέρα του ονείρου στην κουπαστή.
Χωρίς σώματα σκοτεινά και με ένα Ήλιο να φωτίζεις τα σκοτάδια της ψυχής με χρώματα   αστραφτερά
( 45 ) 5 Αυγούστου 2017

Αστραία ©©

Σχολιάστε

Filed under Φιλοσοφία, ασκήσεις

«Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά μια φωτιά που πρέπει ν’ ανάψει».Πλούταρχος

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s