Η Σκέψις

ΣΚΕΨΙΣ

Σκέψις

Η στέψις του νου

Σκέπτομαι, άρα, άρχω του νου.
Τι είναι σκέψη;
Η σκέψις απαντάται μόνο στο ανθρώπινο βασίλειο και όχι πάντα. Όταν όμως συμβαίνει είναι ένα κοσμοϊστορικό γεγονός, σχεδόν χαρμόσυνο, μεγάλης ευδοκίας.
Η σκέψη αρχίζει να αναπτύσσεται στον άνθρωπο με την αρχή της ομιλίας και ολοκληρώνεται, όχι πάντα, γύρω 18 με την ενηλικίωση του ατόμου. Τα νήπια και τα μωρά δεν σκέπτονται, ανήκουν στο ασυνείδητο, τα δε ζώα ζουν πάντοτε με τα ένστικτα.
Η σκέψη λοιπόν, είναι μια ιδιαίτερη ικανότητα που αφορά μόνο τον ενήλικα άνθρωπο και είναι μια διεργασία που λαμβάνει χώρα στο εγκέφαλο του ατόμου και παρ΄όλο που είναι μια λογική δεξιοτεχνία, η εκλογίκευση, απαιτεί και τα δύο ημισφαίρια σε ευφυή συνεργασία.
Η σκέψη δεν είναι ο ατέρμονος εσωτερικός μας διάλογος και χαώδης μονόλογος κατά τον οποίο απαντούμε στο γρύλο, ευλογούμε τα γένια μας και επαναλαμβάνουμε μη λογικές προτάσεις χαμένοι στον λαβύρινθο και στη μετάφραση.
Η σκέψη είναι ακριβής ανάλυση, σύνθεση επαγωγή αναγωγή όλων των δεδομένων, έρευνα, κρίση, διάκριση, κριτική, απόσταγμα διήθηση, συμπέρασμα.
Απαιτείται καλλιέργεια, ευρυμάθεια, νηφαλιότητα, έλεγχος και πειθαρχημένος νους σε γερό σώμα. Αν οι αθλητές γυμνάζονται και προπονούνται για τις αθλητικές τους επιδόσεις, φαντασθείτε πόσο πρέπει να γυμνασθεί ένας ανθρώπινος εγκέφαλος για να μπορεί να σκεφθεί σωστά καλά και αποτελεσματικά.
Τα Ομηρικά Έπη είναι ένα ύμνος στην ανθρώπινη σκέψη και μια εξαιρετική άσκηση για στον ανθρώπινο μυαλό. Ο Οδυσσέας είναι πολυμήτις, όμοιος με τον Δία και πρότυπο ορθής και πλάγιας σκέψης. Είναι χαρακτηριστική η λέξη του Ομήρου για τους μωρούς και άφρονες, του αποκαλεί, νηπίους. Γοργόφτερες σκέψεις παρομοιάζει τα πλοια των Φαιάκων και Αλοκίνοος είναι ο βασιλιάς τους
Ποτέ κανένα άλλο βιβλίο στην ιστορία του κόσμου δεν προάγει τόσο πολύ την σκέψη , την κρίση και την κριτική όσο τα Ομηρικά Έπη.
Ποτέ κανένα άλλο έργο δεν ύμνησε τον σκεπτόμενο άνθρωπο με τόσο θαυμαστό τρόπο. Ποτέ κανένας άνθρωπος δεν έκανε τόσο μεγάλο δρόμο σκέψης, όπως  ο Οδυσσέας.
Όμως οι άνθρωποι που σκέπτονται είναι επικίνδυνοι για την εξουσία, δεν το επιθυμεί, για αυτό και δεν προωθεί την κριτική σκέψη, προτιμά ανθρώπους που να σκέπτονται λίγο και πιστεύουν πολύ. Έτσι διοικούνται καλύτερα.
Αν αποφασίσετε να σκεφτείτε πρέπει να σκεφθείτε με ένα τρόπο καινούργιο και πρωτογενή. Μην παγαλίζετε ότι ευρέως κυκλοφορεί Καλλιεργείστε τον σωστό εσωτερικό μονόλογο γιατί η σκέψη έχει μια μοναχική διαδρομή. Μπορείτε να μοιραστείτε τι ς σκέψεις , άλλα όταν σκέφτεσθε να είσθε μόνοι σας,. Η σκέψη είναι στοχασμός είναι στόχος, προορισμός.
Όταν σκεπτόμασθε καλά και ελεύθερα πετάγεται σαν μια σαϊτιά.
Ας στοχαστούμε πάνω σε όλα αυτά, ως νόες, άρχοντες του αυτοσύστατου νου, με νήες γοργόφτερου μυαλού, χωρίς φόβο και λάθος, με έπεα πτερόεντα και φτερωτά. Καλά και στοχαστικά.

( 40 ) 31 Αυγούστου 2017

 

Αστραία ©©

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Φιλοσοφία, ασκήσεις

«Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά μια φωτιά που πρέπει ν’ ανάψει».Πλούταρχος

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s