Ο Αέρας

Η διανοητική διαύγεια

Ο αέρας είναι το συστατικό της ατμόσφαιρας και η σύσταση του και η πυκνότητα του ποικίλει αναλόγως της περιοχής και του υψομέτρου.
Ως αλληγορία, ο αέρας αντιπροσωπεύει την διανόηση και την ικανότητα του νου και του ανθρώπου, να σκέπτεται και να μιλάει. Αποτελεί ικανότητα μόνο του ανθρωπίνου είδους, όπως και τα μέτωπο, γιατί τα ζώα δεν την διαθέτουν, ούτε έχουν μέτωπο.
Συνίσταται  στην λογική επεξεργασία, στην σύνθεση, την ανάλυση, την επαγωγή, την αναγωγή, την θεωρία, την φιλοσοφία, τα μαθηματικά και κυρίως την λειτουργία  του ενός ημισφαιρίου.
Οι άνθρωποι που έχουν αυξημένη την  ικανότητα αυτή, είναι «αέρηδες». Μιλούν γράφουν διαβάζουν , αναλύουν συνθέτουν γεγονότα,  μερικές φορές ασταμάτητα και ακόμη χειρότερα, ασυνάρτητα, χωρίς σύνδεση, βάθος και εσωτερική δομή.
Είναι ίδιον, της σημερινής εποχής  με την ανάπτυξη του διαδικτύου, γιατί παλαιότερα, αν εξαιρέσεις τους  αρχαίους Έλληνες που όλοι γράφανε και σκεπτόταν, στους νεώτερους χρόνου ήταν περιορισμένος ο αριθμός των συγγραφέων και διανοητών, λαμβανομένου υπ ΄όψιν και του μεγάλου ποσοστού της αμάθειας και του αναλφαβητισμού, κυρίως λόγω της μεγάλης θρησκοληψίας και κατά κόρον ανάγνωση των πατερικών κειμένων και πατέρων,, αναλυτών και  οπαδών  της Εβραϊκής Μυθολογίας.
Το γεγονός της αύξησης του γραπτού και προφορικού λόγου, ειδικά στα μέσα  κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι αποτέλεσμα της  αύξησης της διανοητικής ικανότητος, τουναντίον, είναι αποτέλεσμα της προωθούμενης αυτοέκφρασης  του αιώνος του απόντος εαυτού.
Τα περισσότερα από αυτά τα κείμενα είναι χαμηλού επιπέδου, μετριότητες ημιμάθειες, ναρκισσισμού,  παπαγαλίες, , ασυνάρτητα, ημιτελή, σκέτη αντιγραφή,  ανούσια συρραφή για  τι  είπε ο ένας και ο άλλος ιστορικός και συγγραφέας, στερούνται όχι μόνο πρωτοτυπίας  και αισθητικής , αλλά και απλής λογικής.
Είναι αποτέλεσμα το νερού και όχι του αέρα, και όταν καταλήγουν στον αέρα ξεπερνούν το 25% και  παγώνουν, καίνε, ξεριζώνουν και ξεραίνουν ,εκλογικεύουν τα πάντα σε ανυδρία και στέγνωμα ψυχής. Το πολύ νερό θα σε πνίξει στο συναίσθημα, τις περισσότερες φορές νοσηρό, αλλά και ο πολύς αέρας θα σε στεγνώσει και θα σε διώξει μακριά από την Ιθάκη, ειδικά όταν ανοίξει του Αιόλου, ο ασκός.
Καλλιεργείστε το μυαλό σας και την σκέψη  σας, τον φιλοσοφικό στοχασμό. Μην εγλωβίζεσθε  σε δόγματα και θεοκρατισμό,ό χι μόνο των επιχορηγούμενων  θρησκευτών, αλλά και των επιστημονικών δοξασιών. Ο κόσμος είναι πολύ μεγάλο μυστήριο και κάθε φορά κατακτούμε κάτι από το όλο του. Διευρύνετε το πεδίο της όρασης σας και γνώσης. Κάθε φορά που μελετάτε ένα θέμα να το μελετάτε από όλες τις πλευρές και όταν καταλήξετε, να το σταθεροποιείτε κι μετά να συνεχίζετε, Να σκέπτεσθε και την αντίθετη περίπτωση. Να είσθε ροϊκοί , αλλά όχι επιπόλαιοι  και αναποφάσιστοι.
Να θυμάσθε πως η αρμονία είναι 25% αέρας,και 25% νερό, γη  25% και φωτιά 25 %. Οτιδήποτε είναι σε υπερβολή αναπτύσσει μια έλλειψη και σκιά σκοτεινή. Έτσι αν ο αέρας αναπτύσσεται υπερβολικά και καταπνίγει τι συναίσθημα κάποια στιγμή το νερό εκδικείται και βγαίνει  άγρια σε τρικυμία συναισθηματική. Να ποτίζετε το  δένδρο και να μη το αφήσετε να  ξεραθεί, και αν,το παραποτίζετε και σαπίσει στο  νερό και πνιγεί.
Ο Οδυσσέας χάνει την Ιθάκη, ενώ ήταν κοντά γιατί  νόμισε πως έβλεπε καθαρά. Έξοχος διανοητής και μεγάλη νοητικής ευστροφία, αποκοιμήθηκε , επαναπαύτηκε στην διαύγεια,. Νόμισε πως τα ήξερε  καλά, όμως  η διανοητική διαύγεια είναι ένας εχθρός της γνώσης γιατί  σε εγκλωβίζει  στην αίσθηση  πως τα ξέρεις καλά.  Είναι μια παγίδα που μόνο ευφυείς ανθρώπους αφορά μέχρι να γίνουν σοφοί. Οι ανόητοι πάντα μένουν ανόητοι και ρηχοί. Από εκεί  και μετά ο Οδυσσέας γίνεται πιο προσεκτικός και πάντα κρατά μια επιφύλαξη  και μια προοπτική στα παράγοντα χ που μπορείς να εμφανισθεί από το πουθενά.
Φύσα αγέρι φύσα αγέρα να φθάσουμε σε μία ασφαλή στεριά και ένα  αστέρι που κοιτούσαμε  από παιδιά. Με μια λέξη  Αέρα.
Και μια αναπνοή βαθιά, βαθιά και Ελεύθερη.
( 37 ) 28 Αυγούστου 2017

Αστραία ©©

Σχολιάστε

Filed under Φιλοσοφία, ασκήσεις

«Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά μια φωτιά που πρέπει ν’ ανάψει».Πλούταρχος

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s