Το Υποσυνείδητο

Η άβυσσος της ψυχής

Το υποσυνείδητο  μπορεί να είναι προσωπικό και συλλογικό. Αποτελεί τα βαθύτερα ανεξερεύνητα στρώματα της προσωπικότητας ενός ανθρώπου που καθορίζονται κυρίως από την παιδική ηλικία και περιλαμβάνουν μνήμες, θύμησες γεγονότα, φοβίες,  ανησυχίες  που καταπιέσθηκαν και απωθήθηκαν σε μεγάλο  βάθος.
Είναι  η Κίρκη και η κατάδυση στον  Άδη, από τους  Σταθμούς τους Οδυσσέα, γιατί  σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα  με την σεξουαλικότητα και τον Κέρβερο, από τους Άθλους του Ηρακλή, αφού πολλά παιδιά έχουν άγρια κακοποιηθεί.
Το να φέρεις στο φως αυτά τα γεγονότα και να τα κατανοήσεις, ως ενήλικας, με μία βόλτα στον Πλούτωνα ισοδυναμεί. Είναι ένα είδος θανάτου, μία οδυνηρή κατάβαση μέσα από την οποία και ο Ηρακλής και ο Οδυσσέας επιστρέφουν πιο σοφοί και πιο δυνατοί.
Το συλλογικό υποσυνείδητο περιλαμβάνει μνήμες και γεγονότα της  ίδιας γενιάς των παιδιών, πχ. τα   παιδιά της  ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα έχουν κοινούς φόβους και ανησυχίες, φοβούνται πάντα μήπως πεινάσουν, πράμα που δεν απασχολεί την γενιά της αφθονίας που παίζει συνέχεια με το  κινητό της τηλέφωνο.
Αν αποφασίσετε να εξερευνήσετε το βαθύ  φρέαρ του προσωπικού σκοτεινού πηγαδιού, πρέπει να οπλιστείτε με ατσάλινη θέληση, εκπληκτικό θάρρος, μεγάλη γνώση και αντοχή για να αντικρίσετε ότι φοβάστε πιο πολύ. Είναι μια οδυνηρή και πολύ μοναχική  διαδρομή ενός σκοτεινού ιππότη. Είναι το περπάτημα σε μια άβυσσο που χάσκει κάτω με απύθμενο βάθος που φθάνει μέχρι τον κλειδοκράτορα του   DNA και του μυαλού. Αν είσθε ειλικρινής και ερωτευμένος με την γνώση, η Περσεφόνη με  το φιλί τη ζωής, θα σας δώσει την άδεια να ξαναβγείτε ξαναγεννημένος και  λευκός ιππότης.
Κάθε φορά που κάνετε κάτι, να διερευνάτε τις βαθύτερες αιτίες και τα κίνητρα των πράξεων σας, ακόμη και των σκέψεων σας. Αυτό θα σας φέρνει πιο κοντά  στον πραγματικό εαυτό σας και θα σας βγάζει από ένα βαθύ πηγάδι μιας φυλακής  του νου.
Ας γίνουμε αυτή η άβυσσος  που  θα μας  πετάξει ψηλά με του Αετού, τα φτερά, από τον πυθμένα σε  μια κορυφή, ξημερώματα  μια  ροδοδάκτυλη χαραυγή.
( 37 ) 28 Αυγούστου 2017
Αστραία ©©

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Φιλοσοφία, ασκήσεις

«Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά μια φωτιά που πρέπει ν’ ανάψει».Πλούταρχος

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s