Ο Άνεμος

ΑΝΕΜΟΣ.ΑΙΟΛΟΣ

Ο άνεμος της ομηρικής αλλαγής

Ο Αίολος  Ιπποτάδης, είναι ο θεός των ανέμων, ταμίας, με 6 γιους και 6 κόρες, ιππότης, κύριος αλόγων σκέψεων στο νησί του, εκεί, που φθάνει κάποια  στιγμή ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του.
Οι άνεμοι είναι ένα καιρικό φαινόμενο που δημιουργείται μέσα στην τροπόσφαιρα, 12 χιλ. περίπου πλάτος, εξ αιτίας της διαφοράς θερμοκρασίας. Τα κατώτερα θερμαίνονται, γίνονται ελαφρύτερα  και ανεβαίνουν. Τη θέση τους παίρνουν τα ψυχρότερα. Αυτές οι ανοδικές, καθοδικές κινήσεις και οριζόντιες  λέγονται ρεύματα  και άνεμοι και  μετρώνται σε κλίμακα Μποφώρ, αναλόγως την ένταση και την ισχύ τους.
Υπάρχουν 4  κύριοι  άνεμοι που ρέουν από τις 4 πύλες του χώρου, τα σημεία του ορίζοντα και 4 στο μεσοδιάστημα τους σε διάφορες κατηγορίες:
Συνεχείς
Περιοδικοί
Αληγείς
Ανταληγείς
Αναβατικοί
Καταβατικοί
Εποχικοί
Ριπαίοι
Μυκώμενοι
Θυελλώδεις
Λαιλαπώδεις και άλλοι.
Η αναλογία του ατμοσφαιρικού αέρος  στα πρώτα στρώματα της ατμόσφαιρας, είναι 80% Άζωτο και 20% Οξυγόνο, χωρίς να λάβουμε υπ΄όψιν μας,  ρύπους καυσαέρια και σκόνη και πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς. Όσο ανεβαίνουμε αραιώνει και μετά  τα 700 με 800 χιλιόμετρα, καταργείται.
Αφήστε τον αέρα να  κυκλοφορεί ελεύθερα μέσα και έξω από τον χώρος σας και το σώμα σας. Αερίστε καλά σκοτεινά δωμάτια, ανανεώστε τον αέρα και αναπνεύστε ήρεμα  και γαλήνια.
Γνωρίστε τους ανέμους και τις ιδιότητες τους. Μελετήστε τους. Ο  Βόρειος είναι ψυχρός. Ο Δυτικός είναι σκεπτικός, ο Νότιος ζεστός, και ο Ανατολικός χαρούμενος. Μην εκτίθεστε στην δύναμη του ανέμου και μη σηκώνετε  πολλά Μποφώρ με ακραία συναισθήματα ανεξέλεγκτου θυμικού. Μην διασκορπίζεσθε  εδώ και εκεί, σε διάσπαση προσοχής συνεχή. Να ταξιδεύετε με ζέφυρο αεράκι και δεμένο τον Ασκό του Αιόλου.
Το  νησί  του Αιόλου είναι  Ερμής, ο λόγος ,η πληροφορία η προσοχή. Από τους Άθλους του Ηρακλή είναι τα  Άλογα του Διομήδη,  οι άλογες σκέψεις που τρέχουν χωρίς τον ηνίοχο νου.
Ας γίνουμε αυτοί οι γιοι και οι κόρες ενός ανέμου, συνεχείς, περιοδικοί, αληγείς,  μιας αλλαγής κοσμοϊστορικής  και ο Ζέφυρος,  το δροσερό αεράκι που θα μας φθάσει, σώους και ασφαλείς  στην Ιθάκη.
( 36 ) 27  Αυγούστου 2017
Αστραία ©©

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under Φιλοσοφία, ασκήσεις

One response to “Ο Άνεμος

  1. Ο Ζέφυρος στην ελληνική μυθολογία ήταν προσωποποίηση του δυτικού ανέμου (Πουνέντε), ο οποίος εξακολουθεί να αναφέρεται με αυτό το όνομα ακόμα και σήμερα. Θεωρείται γιος της Ηούς και του Αστραίου, αδελφός του Βορέα. Είναι άνεμος απαλός, δίνει δροσιά στα Ηλύσια Πεδία και βοηθάει στη βλάστηση. Παντρεύτηκε την θεά Ίριδα και αντί για παιδιά απέκτησε τα δύο άλογα του Αχιλλέα, τον Ξάνθο και τον Βαλίο.

    Μου αρέσει!

«Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά μια φωτιά που πρέπει ν’ ανάψει».Πλούταρχος

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s