Η Περσόνα

ΠΕΡΣΟΝΑ

Η  μάσκα του Οδυσσέα

Η μάσκα του προσώπου
Ο όρος «περσόνα» προέρχεται από τα ιταλικά και στην κυριολεξία σημαίνει «πρόσωπο». Συνήθως, όμως, τον χρησιμοποιούμε για να δηλώσουμε ένα ορισμένο συγγραφικό τέχνασμα που έχει κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί από πολλούς δημιουργούς.
Είναι μια μάσκα που φοράει κανείς, όχι μόνο στο θέατρο όταν παίζει ένα ρόλο, αλλά και στη ζωή. Είναι ένας ρόλος. Είναι ένα ρόλος που διαμορφώνεται από την κοινωνική διαμόρφωση και επιταγή. Συνήθως ταυτίζεται με μια θέση  εξουσίας ή με ένα  επάγγελμα και είναι το κοινωνικό μας πρόσωπο, αυτό που υιοθετούμε αυτόματα στις κοινωνικές μας συναλλαγές, συναναστροφές.  Ο  δικαστής πρέπει να μιλάει και φέρεται ως δικαστής, ο στρατηγός ως στρατηγός, ο υπουργός ως υπουργός, ο θρησκευτής ως ιερέας, ο γιατρός ως γιατρός, ο βουλευτής ως βουλευτής κοκ
Παλαιότερον αυτό δεν ήταν πρόβλημα γιατί οι ρόλοι ήταν ξεκάθαροι και όλοι ήξεραν ποιος είναι ποιος και τι κάνει ακριβώς, ειδικά την προηγούμενη εποχή του Κριού.  Ο στρατηγός ήταν στρατηγός, ο βασιλιάς, βασιλιάς, ο πολίτης πολίτης, ο θρησκευτής ιερέας. Ήξερε δηλ ο καθένας τι ήταν και τι    έπρεπε να κάνει και τι να μην κάνει. Πότε να μιλήσει, πως, τι να πει πότε να πολεμήσει και γιατί και με ποιους.
Μπαίνοντας στην εποχή του Ποσειδώνα και των Ιχθύων, ομίχλη απλώθηκε παντού. Βγήκαν οι γοργόνες, οι Κύκλωπες, οι Σειρήνες ,  η Κίρκη, η Καλυψώ και ταλαιπωρούσαν το ανθρώπινο  μυαλό που δεν ήξερε ποιος είναι ποιος και τι θέλει ακριβώς. Η ψυχεδέλεια των Ιχθύων οδήγησε στην μεγάλη θρησκοληψία, τον χριστιανισμό και τον μωαμεθανισμό, σε ακραίες καταστάσεις σαδομαζοχισμού,   σε δίπολα θύτη και θύματος, σε κοινόβια και τα παιδιά των λουλουδιών και σε χρήση και κατάχρηση  εξαρτησιογόνων ουσιών.
Η περσόνα έγινε ένα σιδηρούν προσωπείο που το φορούσαν εκφυλισμένοι  αυτοκράτορες που κυβερνούσαν ελέω θεώ και με την βοήθεια  διεφθαρμένων θρησκευτικών αρχηγών.
Ο λαός βυθίστηκε στην αμάθεια, την αμορφωσιά, την θρησκοληψία και πνιγόταν στο συλλογικό ασυνείδητο τεράτων και κυμάτων, χωρίς καμία γνώση και αυτογνωσία. Παντού βασίλευε η σκοτεινιά και όλα τάσκιαζε η φοβέρα και  η σκλαβιά. Νησί δεν φαινόταν πουθενά.
Τελειώνοντας η ποσειδώνια εποχή, ο διαφωτισμός θα βοηθούσε τον Οδυσσέα να σωθεί. Αλλά, του Ποσειδώνα η οργή, θα μαρμάρωνε το πλοίο της μεταφοράς του, στη στιγμή. Όλες οι καλές προοπτικές του διαφωτισμού θα περνούσαν  και θα χανόταν στα χέρια της αγυρτείας της θεοσοφίας, όσο θα πλησίαζε η ημέρα της μνηστηροφονίας.
Ποια είναι η μάσκα που ο Οδυσσέας χρησιμοποιεί; Έχει  περσόνα ο Οδυσσέας;
Η μάσκα  που φόρεσε ήταν  του ζητιάνου, η κουρελή.
Γιατί;
Γιατί οι  αγήνορες  μνηστήρες ανέπτυξαν μια περσόνα  πολύ  υπερφίαλη  εγωιστική. Ο μόνος τρόπος να εξουδετερωθούν ήταν από ένα αντιστάθμισμα απλότητας, ένα τέχνασμα που θα περνούσε κάτω από τη μύτη τους.  Κάτι που δεν θα έδιναν ποτέ  σημασία, τυφλωμένοι από αλαζονεία. Ήταν  παρόμοιο τέχνασμα με τον Δούρειο Ίππο.
Ο χαρακτήρας των μνηστήρων και των δούλων τους είναι  απελπιστικά προβλέψιμος. Ξέρεις τι λένε, γιατί  το λένε,  τι κάνουν, τι θα πούνε και τι θα κάνουν μετά . Μανιώδεις χρήστες  του γνωστού και του εγωισμού,  εγωμανείς και εγωπαθείς,  απόλυτα ταυτισμένοι με την περσόνα τους και αυτό είναι το λάθος τους.
Όσο λιγότερη  αυτογνωσία  διαθέτει ένας άνθρωπος τόσο περισσότερο ταυτίζεται με τη  περσόνα του, μέχρι αυτή να τον πνίξει σε ένα δίχτυ προσποίησης και να γίνει η θηλιά στο λαιμό του.
Δείτε δικαστές,  δικηγόρους, γιατρούς,  υπουργούς, πρωθυπουργούς,  βουλευτές  στρατιωτικούς καθηγητές,  καλλιτέχνες,  θρησκευτές,  ηθοποιούς πως έχουν καταντήσει και πόσο σφιχτή ή χαλαρή είναι η μάσκα που φοράνε. Το κυριότερο, δείτε πόσο ΞΕΝΟΙ είναι με τον εαυτό τους και χωρίς ίχνος αυτογνωσίας, γελοίοι και στην σοβαροφάνεια και  στην χαλαρότητα.
Ο Οδυσσέας δεν έχει περσόνα. Είναι ένας άνθρωπος αυθεντικός, αληθινός,  απλός, ουσιαστικός. Έχει  δρόμο, διαδρομή , έχει λάθη, έχει σωστά, αλλά ποτέ τα λάθη του δεν  εντάσσονται στην μοχθηρία, την χυδαιότητα, την ανοησία και την ρηχότητα. Μεταμφιέζεται  και μεταμορφώνεται σαν τον Διόνυσο και τον Δία, αλλά  ποτέ δεν ξεχνά ποιος είναι, τι είναι και γιατί πολεμά.
Όταν φοράτε τη μάσκα, φροντίστε να μην είναι ούτε πολύ χαλαρή ούτε πολύ σφιχτή, να την σμιλέψτε της στη σκέψη και στην σιωπή και ποτέ να μην εγκαταλείπετε τον εαυτό για καμία  εξουσία, Καλυψώ, θλιβερή. Την περσόνα, αφήστε την,  δεν ωφέλησε πολύ τον Πενθέα που συνέχεια σαν σε πένθος φόρεσε καταθλιπτική.
Ας βγάλουμε τις μάσκες σε μια μεγάλη ομηρική γιορτή που θα γιορτάσουμε σε όλη  την Γη μαζί με την Ελευθερία του Πνεύματος και μια Οδυσσειακή Επιστροφή.
( 35 ) 26 Αυγούστου 2017
Αστραία

Σχολιάστε

Filed under Φιλοσοφία, ασκήσεις

«Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά μια φωτιά που πρέπει ν’ ανάψει».Πλούταρχος

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s