Η Αυτογνωσία

ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ

Η Αυτογνωσία Ομηρικών Επών

Γνώθι σαυτό
Τι είναι ο Εαυτός μας; Που είναι ; Πώς να τον γνωρίσουμε; Και μετά; Τι σημαίνει αυτογνωσία;
Η γνωριμία με τον  εαυτό μας ξεκινάει με ένα μεγάλο ταξίδι. Αυτό, της εξερεύνησης του κόσμου και των άλλων όντων.  Και είναι ένα ταξίδι δύσκολο και μακρύ με πολλούς κινδύνους, νησιά παγίδες, με Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες, που θα συναντήσουμε στη πορεία και την διαδρομή. Είναι μια μεγάλη περιπέτεια στην οποία μαθαίνεις τον εαυτό σου , μαθαίνεις και τους άλλους σε σχέση αλληλεπίδρασης.
Πως θα  μπορούσαν να ξέρουμε  για τον εαυτό μας, αν δεν υπήρχαν οι άλλοι;
Πως θα μπορούσαμε να δούμε τον εαυτό μας, αν δεν υπήρχαν οι καθρέπτες μας;
Γνώση χωρίς την γνώση του κόσμου, δεν υπάρχει και αυτογνωσία χωρίς την γνώση των άλλων δεν υφίσταται. Είναι σχέσεις αμφίδρομες.Όσο πιο καλά ξέρεις τον εαυτό σου, τόσο πιο περισσότερο καταλαβαίνεις τους άλλους ανθρώπους.
Φαντασθείτε να μεγαλώνατε  χωρίς ίχνος ανθρώπινης παρουσίας σε ένα δάσος, τελείως μόνοι σας σαν τον Ταρζάν. Τι θα γνωρίζατε για τον εαυτό σας και τον κόσμο;
Τίποτα. Και ο Ταρζάν άρχισε να σκέπτεται και να προβληματίζεται όταν συνάντησε δύο ανθρώπους, την Τζέην και τον πατέρα της.
Η αυτογνωσία περιλαμβάνει δύο κίονες γνώσης. Γνώση του εαυτού , γνώση των άλλων.
Η γνώση του εαυτού περιλαμβάνει γνώση του  προσωπικού συνειδητού, γνώση του προσωπικού  υποσυνείδητου  και  γνώση του προσωπικού  ασυνείδητου που το φέρνει στο συνειδητό.
Η γνώση του προσωπικού συνειδητού είναι πιο σχετικά η  πιο  εύκολη. Περιλαμβάνει όλες μας τις σκέψεις τις πράξεις και τις ενέργειες για τις  οποίες έχουμε  πλήρη συνείδηση και επίγνωση.
Πχ. τώρα γράφω ένα άρθρο, ξέρω πως τώρα  γράφω  ένα άρθρο και δεν κόβω ξύλα.
Η  δυσκολία ξεκινάει με το υποσυνείδητο που κατέχει  τα  8/9  της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης και συνεπώς κατευθύνει τις πράξεις του ανθρώπου, φτιάχνει τον χαρακτήρα του.
Πχ Τώρα γράφω ένα συγκεκριμένο άρθρο με συγκεκριμένο θέμα, αλλά ποια είναι η βαθύτερη αιτία αυτής της πράξης;
Θέλω κάτι να πω; Σε ποιους  και γιατί,  Γιατί το γράφω;
Οι απαντήσεις αυτές βρίσκονται  μέσα στα πιο βαθιά στρώματα της  ψυχής;
Και το χάος αρχίζει με το προσωπικό ασυνείδητο.
Πχ. Γράφω κάτι , δεν ξέρω γιατί, δεν με ενδιαφέρει το γιατί, γράφω για να γράφω, γράφω γιατί γράφουν όλοι, γράφω γιατί είναι  της μόδας, δεν ξέρω ούτε το θέμα, γράφω ότι μου έρχεται στο μυαλό;
Γράφοντας αυτό το άρθρο επηρεάζω το συλλογικό συνειδητό. Όσοι έχουν συνείδηση καταλαβαίνουν  το άρθρο .  Σκέπτονται πάνω στο άρθρο και η ζωή τους μετά το άρθρο θα  είναι διαφορετική, γιατί  θα σκέπτονται με τις έννοιες αυτογνωσία, ασυνείδητο και συνειδητό. Μέσω του συλλογικού συνειδητού περνά στο υποσυνείδητο. Ο επόμενος αρθρογράφος που θα γράψει ένα παρόμοιο άρθρο για την αυτογνωσία, θα το λάβει υπ όψιν του ακόμη και αν,δεν αναφέρει την πηγή. Και επειδή είναι πρωτότυπη  μελέτη έχει  καταγραφεί και περνά στο συλλογικό ασυνείδητο, εισάγοντας νέα σύνθεση εννοιών. Κάποια μέρα σε βάθος χρόνου, θα θελήσει να γνωρίσει τον εαυτό του και να πάψει να είναι τόσο ασυνείδητο. Θα γυρίσει στη πηγή και θα ξαναδιαβάσει το άρθρο.
Κάποιος αναγνώστης  αυτού του  άρθρου με διευρυμένη αντίληψη θα καταλάβει πως αυτή είναι μια πράξη συνειδητή και το υποσυνείδητο και τα κίνητρα  έχουν πλήρως εξετασθεί και  εξερευνηθεί. Για αυτό  το άρθρο έχει δομή, σκέψη, μελέτη, συνέχεια, συνέπεια, ειρμό και λογική.
Με άλλα λόγια αυτογνωσία σημαίνει  όχι μόνο  να ξέρετε ποιος είσθε, τι είσθε κάθε φορά που κάνετε κάτι, αλλά  να ξέρετε τι κάνετε, γιατί το κάνετε και να  αναλαμβάνετε την ευθύνη για αυτό που  κάνετε.
Να ξέρετε , τι δεν ξέρετε και τι θέλετε να  μάθετε και που θέλετε να φθάσετε και πως. Και κυρίως να μη λέτε ψέματα στο εαυτό σας. Αυτά είναι τα μεγαλύτερα που λέγονται.
Εξετάστε το κάθε τι  που κάνει κάποιος και τον καθένα με τον βαθμό αυτογνωσίας που διαθέτει και όχι μόνο της  γνώσης. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό τόσο πιο  αλήθεια έχει. Μη προσπαθείτε να συνεννοηθείτε με ανθρώπους χωρίς αυτογνωσία, Κουράζεσθε άδικα και τους ενοχλείτε. Δύο, άνθρωποι με καλή σχέση με τον εαυτό τους και αυτογνωσία ακόμη και να διαφωνούν, μπορούν να συνεννοηθούν. Αν η επικοινωνία σήμερα με τόσα μέσα έχει γίνει τόσο πτωχή, είναι γιατί η αυτογνωσία είναι απελπιστικά σε ίχνη, χαμηλή. Και δεν παίζουν μεγάλο ρόλο, η θέση,  οι σπουδές, ο τίτλος ενός ατόμου. Μπορεί κάποιος να είναι βουλευτής, δικηγόρος,  γιατρός, πρωθυπουργός, ηθοποιός,  καθηγητής  θρησκευτής σπουδαίος, αλλά ασήμαντος άνθρωπος χωρίς ίχνος αυτογνωσίας.
Είναι η αυτογνωσία αυτοπραγμάτωση; Αν η γνώση της αυτογνωσίας είναι πλήρης  είναι ολότητα, ευδαιμονία  και γαλήνη του εαυτού.
Ο καλύτερος χάρτης και οδηγός είναι τα Ομηρικά  Έπη, γιατί  μέσα  από αυτά μαθαίνεις και για τον εαυτό  σου και για τους άλλους και γιατί περιλαμβάνουν όλες τις καταστάσεις και τους χαρακτήρες σε μικρές και μεγάλες οκτάβες που μπορείς να συναντήσεις μέσα στη ζωή και σου δείχνουν τον τρόπο πώς να τους αναγνωρίζεις και να τους αντιμετωπίζεις μέσα και έξω σου, από τα λόγια τους, τα γραπτά τους, τις δράσεις  και τις αντιδράσεις τους.
Είναι ολοκληρωμένος χάρτης ζωής. Σκεφθείτε την επίδραση τους στο συλλογικό ασυνείδητο της ανθρώπινης φυλής με την πορεία στον χρόνο και στον χώρο που διήνυσαν. Αυτό που τώρα αναδύεται από τη θάλασσα της αντίληψης της κοσμικής είναι ένα νησί, που ξεπροβάλλει σε φως γνώσης αστραφτερής και αυτογνωσίας κοφτερής.
Ας τα μελετήσουμε προσεχτικά και με ανοικτά μυαλά.
Η έλλειψη αυτογνωσίας είναι  και έλλειψη υπευθυνότητος  της ύπαρξης και είναι η πιο ανήθικη πράξη του ανθρώπου.
Αυτή είναι ετυμηγορία του Ομήρου ποιητή για αυτούς που  δεν έχουν σταλιά,  καθ όλην της ζωής, την ανηφορική  διαδρομή.
( 34 ) 25 Αυγούστου 2017
Αστραία ©©

Σχολιάστε

Filed under Φιλοσοφία, ασκήσεις

«Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά μια φωτιά που πρέπει ν’ ανάψει».Πλούταρχος

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s