Η Σύνδεση

ΚΙΩΝ.ΟΔΥΣΣΕΑΣ

Κίων Ομηρικής Σύνδεσης

 ΚΙΩΝ Οδυσσέας,  κοντάρι, δόρυ,  (αντένα), κεραία σύνδεσης  με, των Ομηρικών Επών, την Πηγή

Η σύνδεση είναι μία έννοια, στα  Ομηρικά Έπη, βασική, όπως ο Μίτος και το σχοινί. Ο  Οδυσσέας το χρησιμοποιεί για  να λύνει και να δένει κόμπους στη στιγμή,  η Πηνελόπη για να πλέκει  τη δομή,  ο  ποιητής για  να συνδέει τα γεγονότα, της προηγούμενης ημέρας με την επόμενη με τη ροδοδάκτυλη Ηώς, αυγή, και, ο Τηλέμαχος για να κρεμάσει τους  προδότες   ασυνέπειας και μη αρτιέπειας, σαν ψάρια σε δίχτυ  με θηλιά σφικτή.
Ο Μίτος πρωταγωνισθεί στην Μινωική εποχή, του Λαβύρινθου. Η Αριάδνη,  Αγνότητα καθαρή,  το δίδει στον Θησέα για να βγει σώος. Χωρίς σύνδεση των δωματίων θεμάτων και διαδρόμων δαιδαλωδών του Δαίδαλου, κανείς δεν μπορεί να εξέλθει από το αρχιτεκτονικό  κατασκεύασμα του συντρόφου του Διός και του νου.
Η σύνδεση είναι απαραίτητη για να υπάρχει ροή και κατανόηση και αρμονία.
Όπου και να είσθε , ό,τι και να κάνετε να συνδέετε και να τακτοποιείτε  τα γεγονότα, τις έννοιες, τη σημασία τους. Να συνδέετε το πάνω με το κάτω, το αριστερό με το δεξί, τη λογική  με τη γνώση την σιωπηλή με  ευφυΐα, έμπνευση και  σοφία .
Όχι ασύνδετα πράγματα,άμορφα χωρίς μορφή, « λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα χωρίς σκοπό». Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από την δολοφονία του πνεύματος και της ομορφιάς η αταξία και η εντροπία. Έχει σημασία όχι μόνο η σύνδεση, αλλά και η πηγή της σύνδεσης. Να είναι υγιής, γερή και όχι νοσηρή. Ασύνδετα  γεγονότα αντικείμενα και υποκείμενα , όχι μόνο δεν έχουν δύναμη, ουσία, ομορφιά και δομή, αλλά δημιουργούν και στάσιμα νερά, βάλτους και έλη που τις Συμφαλίδες Όρνιθες κρατούν για  καιροφυλακτούν τον Ηρακλή.  Μπλοκάρουν την ενέργεια  και στο φυσικό και στο ενεργειακό σώμα του ανθρώπου και τον τσιμπολογούν μέχρι θανάτου.
Ένα άμορφο μάρμαρο και ένα ακατέργαστο κούτσουρο θα παραμείνει άμορφη μάζα και θα καεί, αν δεν υπάρχει ο καλλιτέχνης να του δώσει  μορφή και πνοή. Γι αυτό ο καλλιτέχνης πρέπει να έχει στόχο, αντικειμενικό σκοπό και προορισμό για το τι θέλει να κάνει και όχι να γυρίζει ασκόπως , γυρολόγος και ασύνδετος, από εδώ και από εκεί και να παριστάνει τον μαϊντανό, μέσα σε όλα και πουθενά, συγκεκριμένα.
Η σύνδεση απαιτεί ενέργεια, ενέργεια σύνδεσης  και προϋποθέτει την οικονομία της με μέτρο και φειδώ. Είναι βασική επιλογή , όπως και η πηγή.
Χωρίς Σύνδεση με την ΠΗΓΗ είμαστε άδειοι από  ροή, ενέργεια, κενοί και  νεκροί.
Ας αναλάβουμε την ευθύνη της ύπαρξης μας και να δώσουμε σε ένα άμορφο κομμάτι της ύλης, ομορφιά, όμορφη μορφή, με την έμπνευση ενός καλλιτέχνη  και την ενδελέχεια  ενός ποιητή, εν πνεύματι.
Όμορφο άγαλμα αγαλλίασης και όχι άμορφη, χαμένη,  σκόρπια ζωή
( 16 ) 7 Αυγούστου 2017

Αστραία ©©

Advertisements

2 Σχόλια

Filed under Φιλοσοφία, ασκήσεις

2 responses to “Η Σύνδεση

 1. Εντελέχεια:

  ενέργεια σύνδεσης!

  H ουσία, εκείνο που κάνει ένα πράγμα

  να είναι αυτό που είναι,

  δεν είναι κάτι δεδομένο, κάτι έτοιμο,

  που προϋπάρχει του πράγματος.

  Απεναντίας είναι το αποτέλεσμα μιας σύνθετης διαδικασίας.
  Η διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθηθεί προκείμενου ένα πράγμα, αποκτώντας την ουσία του, να εισέλθει στην σφαίρα της πραγματικότητας, καθορίζεται από τέσσερις αιτίες: την ύλη, την μορφή, την ενέργεια και τον σκοπό.

  Παραστατικά την διαδικασία αυτή μπορούμε να την δούμε στον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται ένα μαρμάρινο άγαλμα.
  https://elzin.wordpress.com/2008/10/02/%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B4%CE%B5%CF%83%CE%B7%CF%82/

  Μου αρέσει!

 2. Reblogged στις Διαδικτυακοί Σχολιασμοί και σχολίασε

  Όταν η βιολογία διδάσκει την σύνδεση ιστών……
  Ο ερειστικός ιστός (έρεισμα = στήριγμα) αποτελείται από κύτταρα που συνδέουν δομές μεταξύ τους (π.χ. τους μυς με τα οστά) και προσφέρουν στήριξη και προστασία. Διακρίνεται σε συνδετικό, χόνδρινο και οστίτη ιστό. Το αίμα θεωρείται ιδιαίτερος τύπος χαλαρού συνδετικού ιστού.
  ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ΄ Γυμνασίου σελ. 29, είδη ζωικών ιστών

  Μου αρέσει!

«Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά μια φωτιά που πρέπει ν’ ανάψει».Πλούταρχος

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s